dissabte, 21 de desembre del 2013

La utilització de les TIC

Trobo interessant fer una entrada al blog sobre la utilitzat que tenen les TIC actualment, ja que una concepció que es té d'elles és que tan sols són una eina de treball i no és exactament així...

En un article llegit i comentat a l'aula hem pogut veure que les TIC no són tan sols una eina de treball per a realitzar tasques de forma més senzilla i ràpida sinó que són "amplificadors cognitius" (tal com deia Seymour Papert, pioner en intel·ligència artificial en la informàtica, i tal com es comenta en l'article que trobareu al final de la publicació). Què va voler dir Seymour Papert amb això "d'amplificadors cognitius"?
Les TIC ens aporten un gran ventall de possibilitats que abans no podíem dur a terme, ja que no teníem els recursos necessaris per a fer-ho i aquestes possibilitats ens ajuden a ampliar els nostres coneixements i a treballar-los de manera més dinàmica. Anem a veure'n un exemple:

La utilització de les TIC com a eina podria ser quan utilitzem un programa per a fer mapes conceptuals, com ara els Fluxogrames, el Glogster o el Padlet. Ja que són eines que t'ajuden a estructurar el pensament i proporcionen més comoditat i rapidesa en el teu treball. 
En canvi, un cercador d'informació (el de google, per exemple) no és exactament una eina, ja que et dona la possibilitat de fer quelcom que abans no era possible de fer. Si portem aquest exemple en un llibre de paper, no era possible cercar cap paraula ni cap tipus d'informació si no tenies un diccionari o una enciclopèdia al costat. 


Una altra possibilitat més senzilla de les TIC és l'opció de "desfés" quan estàs creant un document i vols tornar enrere. Els Xats, les Webcams, els Geolocalitzadors... també són noves tecnologies de la informació i la comunicació que han innovat en molts camps i que abans no existien.

A continuació trobareu un enllaç amb l'article de Jordi Vivancos, publicat l'any 2007, que és el que vam comentar a classe i  d'on he basat la meva explicació (a part d'exemples explicats a l'aula)

http://ticotac.blogspot.com.es/2007/03/les-tic-sn-sols-una-eina.html

divendres, 13 de desembre del 2013

Poema

A la classe de COED hem realitzat una lectura en veu alta on cada alumne havia de recitar un poema. El poema havia de ser un amb el que l'alumne s'identifiqués d'alguna manera per tal de que, a l'hora de recitar-lo, ho fes de la forma més expressiva possible. Per recitar el poema de forma adequada he hagut d'usar tot allò que hem aprés sobre el bon comunicador, tenint en compte l'entonació, la vocalització, l'articulació, la gestualització... I d'aquesta manera fer del moment de la recitació, una estona agradable amb la que puguem gaudir, tant l'orador com els oients.
El poema que jo he recitat és un fragment del poema La Sardana de Joan Maragall:

La Sardana
I
La Sardana és la dansa més bella
de totes les danses que es fan i es desfan;
és la mòbil magnífica anella
que amb pausa i amb mida va lenta oscil·lant.
Ja es decanta a l'esquerra i vacil·la
ja volta altra volta a la dreta dubtant,
i se'n torna i retorna intranquil·la,
com, mal orientada, l'agulla d'imant.
Fixa's un punt i es detura com ella.
Del contrapunt arrancant-se novella,
de nou va voltant.
La sardana és la dansa més bella
de totes les danses que es fan i es desfan.


Podeu trobar el poema complet de La Sardana a la página següent:
http://ciutatdegirona.info/varis/girona-i-les-sardanes/poema-la-sardana-joan-maragall/ (Ciutat de Girona)

Aquesta és una altra página d'interès on s'explica la biografia de Joan Maragall, algunes de les seves obres més rellevants, poemes, teatre, crítiques literàries, traduccions... També ens presenta alguns premis guanyats, entrevistes i comentaris sobre poesies... Penso que és una web molt completa sobre l'autor on hi ha força informció.
http://www.escriptors.cat/autors/maragallj/pagina.php?id_sec=2074






dijous, 12 de desembre del 2013

El bon comunicador

Al mòdul d'escola d'educació infantil hem fet un treball sobre el bon comunicador; la pràctica consistia en realitzar, juntament amb el teu grup de treball, un seguiment a alguna persona coneguda que creguem que és un bon comunicador. El nostre treballava anar enfocat a Andreu Buenafuente.

Durant dos mesos vam seguir-lo en diferents pàgines públiques; Facebook, Twitter, Instagram, el seu Blog i a El Berenjenal, un apartat d'articles d'opinió de la revista Interviu. A partir del seguiment en aquestes pàgines vam realitzar un blog per presentar-lo, on apareguessin tots aquests llocs on l'hem anat seguint i poder argumentar per què creiem que és un bon comunicador.

En el blog, a més de publicacions sobre les pàgines on l'hem seguit també hi trobaràs qui és Andreu Buenafuente, el decàleg del bon comunicador i Andreu Buenfuente VS el decàleg del bon comunicador. Finalment hi ha afegida una entrada amb el raonament de per què aquest presentador és un bon comunicador.

El Padlet

Padlet és una eina on-line per crear suros amb diferents conceptes. En aquests suros hi pots penjar etiquetes amb textos, imatges, fitxers... i ho pots compartir amb les resta de persones.

El vídeo que trobareu a continuació és un tutorial on Richard Byrne (profesor de tecnlogia) t'ensenya a fer un suro amb Padlet:



A continuación trobareu dos exemples de Padlet diferents que vam veure  l'aula:



dimecres, 11 de desembre del 2013

Eines de suport al pensament... Mapes conceptuals

El mapes conceptuals son una eina de suport al pensament molt pràctica per a organitzar determinades idees d'un text i ampliar coneixements d'aquest. Un programa que va molt bé per a la creació de mapes conceptuals és el Cmap Tools, és una eina senzilla i fàcil d'usar que et permet fer mapes conceptuals de forma ràpida i eficient.
El seu creador va ser Joseph D. Novak

La pràctica que vam dur a terme per usar aquesta eina va ser la creació d'un mapa conceptual a partir de la lectura d'un text.
Per fer la realització del mapa cal entendre el text, analitzar-lo i relacionar cadascun dels elements que el componen. per fer-ho vaig seleccionar els conceptes del text i vaig ordenar-los; després calia crear vincles de relació entre aquests conceptes mitjançant els connectors que veureu a la imatge del mapa conceptual al final de la publicació i finalment, calia fer una representació gràfica del mapa de forma clara, ordenada i coherent.

A partir del text titulat El dinar de Nadal vaig realitzar el següent mapa conceptual seguint els passos explicats anteriorment: 




Espero que us serveixi d'ajuda!

El Wordle

El Wordle és un recurs informàtic on-line que crea núvols de paraules. L'estructura del núvol es fa en funció del número de paraules que apareix en un text. Si una paraula surt amb més freqüència, entendrem que és més important, i la mida de la paraula en el núvol apareixerà més gran; una paraula que surti amb menys freqüència apareixerà més petita.


A continuació us deixo una mostra de wordle que he creat jo mateixa sobre paraules que crec importants per a un bon educador:



El Glogster

El Glogster és una eina que es fa servir on-line on l'usuari pot crear pòsters i compartir-los amb altres usuaris. En aquests pòsters hi pots posar imatges, imatges animades, textos, vídeos i fins i tot acompanyar-lo de música. 

El glogster també es fa servir en educació, Glogster EDU, on el professor pot compartir els glogs amb els seus estudiants per teballar qualsevol cosa. A més, els estudiants mateixos tenen la possibilitat de fer-lo servir per a la realització de murals, anuncis, presentacions de projectes, cartells reivindicatius...

S'ha de tenir en compte que en el glogster es treballa molt els costats emocionals, ja que el pòster consisteix principalment en imatges, sons, música, paraules...

A continuació es deixo un exemple d'un glog anomenat "Happy flowers":


Mapes mentals

Els mapes mentals són una forma divertida i senzilla d'assimilar conceptes. També d'organitzar i recuperar dades de forma ràpida i eficaç. Els mapes mentals són una eina en que s'utilitza el costat creatiu per a la realització i la memorització dels continguts.


COM ES FA UN MAPA MENTAL?

Per explicar-vos com es realitza un mapa mental ho faré mitjançant un exemple:
Primer de tot hem d'escollir un tema: Les pròximes vacances. I relacionar aquest títol amb una imatge que dibuixarem al centre juntament amb la paraula clau "Vacances".
Seguidament, buscarem els aspectes principals que ens interessin i que creguem que tenen relació amb les vacances. Farem sortir fletxes de la imatge principal i a cada una de les fletxes hi escriurem la paraula clau dels aspectes relacionats amb el tema acompanyades d'un dibuix representatiu.

Exemple:


















A mida que van apareixent noves idees el mapa es va fent cada cop més gran:


















Per fer el mapa mental és important fer una lletra clara i gran i utilitzar diferents colors, ja que ajudes a veure el mapa mental amb més claredat. També és important la utilització de imatges i paraules curtes en comptes de frases, perquè ajuden a captar els conceptes més ràpidament. Per últim, cal tenir en compte el fet de col·locar la idea principal, és a dir, el títol, al centre del mapa per tal de donar més espai a les diferents ramificacions.

Per explicar el procés de creació dels mapes mentals he utilitzat aquest curs bàsic proposat al blog de l'escola: http://cursomapasmentales.igipuzkoa.net/
L'exemplificació també esta extreta d'aquí.



dimarts, 10 de desembre del 2013

La Viquipèdia


La Viquipèdia és la versió catalana de la Wikipedia, un cercador d'informació a internet similar a una enciclopèdia. Per explicar-vos en termes generals en què consisteix la viquipèdia utilitzaré el lema "L'enciclopèdia lliure que qualsevol pot editar" i segons el seu creador Jimmy Wales l'objectiu que ell vol aconseguir amb aquest projecte és crear una enciclopèdia lliure on tothom pot fer les aportacions pertinents i distribuir aquestes pàgines arreu del món amb cadascun dels idiomes.
Tot i que es tracta de webs que estan en línia i canvien constantment, els articles són de qualitat i amb informacions de fons fiables, és per això que estan en constant revisió i supervisió. 

Us deixo un vídeo molt interessant de Jimmy Wales on explica en primera persona com va sorgir la idea de crear la Wikipedia i què és exactament:



A LA PRÀCTICA...


L'activitat duta a terme a classe per treballar amb la viquipèdia consistia en modificar un article de la viquipèdia ja existent tenint en compte els criteris i les normes per a fer-ho que hem anat comentant a l'aula.
Per començar, una de les coses que hem hagut de tenir en compte van ser Els cinc pilars de la viquipèdia, que són:
  • És una enciclopèdia
  • Cerca el "punt de vista neutral"
  • És de contingut lliure
  • Segueix unes normes d'etiqueta
  • No té normes inamovibles

El següent aspecte on hem hagut de tenir especial consideració ha sigut precisament en el segon pilar que parla sobre el punt de vista neutral, és a dir, que els articles que escrivim a la viquipèdia no poden tenir un punt de vista subjectiu, ja que com he dit anteriorment es tracta d'una enciclopèdia i, per tant, el punt de vista ha de ser el més objectiu possible. Hem d'evitar escriure opinions ni valoracions.

Un altre aspecte important a tenir en compte és el Llibre d'estil que serveix per a que els articles mantinguin una certa qualitat, ordre i coherència.

Finalment i després de repassar tots aquests aspectes, vaig modificar un article de la viquipèdia ja existent, complementant-lo i editant alguns continguts de la pàgina. L'article és sobre els lleopards. Primerament, he ampliat els continguts de la definició i he fet un petit afegitó. Una mica mes a baix (es podrà veure a l'última imatge) he modificat una cosa sobre les Costums dels lleopards. A continuació us deixo quatre imatges; les dues primeres pertanyen a l'article encara sense modificat i les dues últimes són de l'article ja modificat.

Sense modificar:



Modificat:



Espero que us hagi semblat interessant. 
Gràcies per l'atenció!


Recursos usats:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia (La viquipèdia)
http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:5P (Els cinc pilars de la viquipèdia)
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil (el llibre d'estil)

Les Wikis

Wiki paraula de terme Hawaià, significa “ràpid” o “informal”.         

Les wikis són pàgines webs d’informació on podem penjar qualsevol tipus d'informació que pot ser editada i modificada per altres usuaris. Tenen l’objectiu de difondre aquesta informació per tal que altres usuaris cooperin per millorar la web ampliant nova informació, de manera que es creïn pàgines riques en coneixements.

Les wikis es caracteritzen per:
  • Són d'ús simple, en el sentit que no és necessari tenir coneixements de HTML (llenguatge amb que es fan les pàgines web) per a fer una wiki. Només cal que escriguis allò que vols publicar tal i com ho vols publicar i el software del wiki ja s’encarrega de que aparegui  correctament a la web.
  • És flexible, és a dir, que les wikis no tenen un format determinat a seguir, cada usuari pot fer el format que més li convingui.
  • Pots vincular una paraula d’un wiki amb una altre pàgina wiki.
  • “Lliures de ego”, és a dit, que són anònimes i estan en constants canvis, ja que qualsevol persona pot afegir o editar el contingut de la pàgina en qualsevol moment.
Aquest vídeo que vam veure a classe de GTIC explica què són les wikis:


Les wikis són una eina que es pot utilitzar en educació; per realitzar treballs col·laboratius i fer presentacions, per guardar treballs o textos en procés de creació, per la elaboració de llibres de text, manuals, casos... Realització de projectes en grup... 

La utilització de les wikis en educació aporta molts valors pedagògics: 

  • Promou l'escriptura dels continguts gràcies a que el format del text de les wikis és simple i no calen grans coneixements de llenguatge de les webs. L'alumne es podrà centrar únicament en el que escriu.
  • Amplifiquen la interacció i la reflexió.
  • Promouen la negociació i el discurs en els fòrums o espais de discussió.
  • Faciliten la col·laboració en la creació de les wikis.
  • Alumnes responsables, ja que allò que crearan amb el wiki podrà ser públic.  

Aquesta informació esta extreta del blog de Jordi Vivancos: 

Un wiki es pot fer des de moltes pàgines diferents, nosaltres hem utilitzat un de senzilla i fàcil de fer servir, la Wikispaces. La pràctica que haviem de realitzar era la creació en grup d'una història.


DIFERÈNCIA ENTRE WIKI I BLOG

Què és millor, treballar amb wiki o amb blog? La presentació següent ens explica la diferència entre els blogs i les wikis


Cultura lliure i les Creative commons

La cultura lliure és un moviment social que promou la creació i la difusió de cultura seguint uns principis determinats. Un exemple de cultura lliure és la Viquipèdia, on els usuaris poden modificar, editar, completar informació per tal d'enriquir l'article i ampliar els coneixements per als lectors.

Hem de tenir cura a l'hora de publicar qualsevol cosa a internet, com ara imatges, vídeos, articles, música... ja que molts d'ells tenen drets d'autors. Podem compartir molts d'aquests continguts si l'agafem de la pàgina de Creative Commons. En molts casos només cal citar el nom de l'autor per adquirir la llicència del contingut que volem compartir. Creative Commons és una organització que permet a autors i creadors compartir voluntàriament els seus treballs, donant així la seva licència.

Les pàgines web que tenen llicència de creative commons són aptes per agafar la informació d'aquestes pàgines i usar-la tu mateix sempre i quan citis el lloc d'on ho has agafat o el nom de l'autor.

Per trobar fotografies amb llicència de creative commons podem anar a:

En vídeos:

En musica:

Si vols accedir a la pàgina de Creative commons fes clic aquí.


dilluns, 9 de desembre del 2013

"COM PARLAR BÉ EN PÚBLIC"

"Com parlar bé en públic" és un llibre de lectura que vam llegir a la classe de COED (Comunicació Oral, escrita i digital) on, mitjançant explicacions, gràfics i exemples, ens ensenya algunes tècniques i mètodes necessaris per a ser un bon orador i fer que els oients disfrutin de la teva exposició oral. 
Tot i que una simple lectura no és prou per a fer intervencions orals de manera excel·lent, llegir aquest aquest llibre m'ha ajudat a veure i tenir presents algunes tècniques i detalls que cal fer servir en el moment de l'exposició per aconseguir agradar al públic i persuadir-lo.

Un cop adentrada en el llibre hi he trobat coses com l'explicació de trucs per superar les pors a parlar en públic, recursos per preparar-se una bona presentació, (un bon guió, tenir clares les idees principals), recursos per a guanyar-te el públic (explicar anècdotes, utilitzar l'humor...) entre moltes altres coses més.



Els autors d'aquest llibre son Joana Rubio, llicenciada en Ciències de la Informació i professora de Tècniques de Comunicació Oral i Escrita a la UPC, i Francesc Puigpelat, llicenciat en Filosofia i col·laborador en el diari Avui.


A continuació teniu un scribd amb un resum complet del llibre:

diumenge, 8 de desembre del 2013

Identitat i Territori

Al mòdul de "Escola i educació infantil" vàrem fer una activitat anomenada "Identitat i territori" i es tractava de realitzar una exposició oral en parelles sobre alguna cosa que ens definís com a persones i ens hagués influït en la nostra forma de ser. 
Per fer l'exposició vam haver d'utilitzar els nostres recursos de bon comunicador que hem anat aprenent al llarg del semestre a l'assignatura de COED (Comunicació oral, escrita i digital) i emprar alguna de les eines usades a GTIC, com ara el Prezi, per dur a terme l'exposició.

La nostre presentació la vam centrar en el Bàsquet, ja que per la meva companya i per mi és un esport que ens ha aportat moltes coses positives i hem tingut la sort de practicar-lo des de ben petites.
La presentació Prezi que vam utilitzar va ser aquesta:





Gràcies per la vostre atenció! 

El decàleg del bon comunicador

Al mòdul de COED vam realitzar conjuntament un decàleg amb els punts més importants que ha de tenir un bon comunicador per fer arribar al públic tota la informació i de la manera més adequada i entenedora possible.
Després d’estar una estona debatin sobre què ha de tenir un bon orador vam arribar a la conclusió que el bon comunicador ha de: 

1. Controlar els nervis. Evitar els tics nerviosos. Hem d'acceptar els nervis. És aconsellable mostrar el cos i no posar-se darrera de ningun objecte. 

2. Elaborar un bon guió i que estigui estructurat. El guió és aquella eina que únicament utilitzaràs tu, per tant, ha de contenir les idees principals. El guió no s’ha de confondre per les paraules, és a dir, que no hi ha d’aparèixer el text escrit. Poden aparèixer altres idees, en aquest cas serien les idees secundàries.

3. Dominar la llengua i la correcció lingüística.

4. Discurs clar, concís i breu. Frases curtes i seguint l’ordre lògic de les idees.

5. Tenir clar l’objectiu del discurs; convèncer, persuadir, informar...

6. El feedback (retroalimentació). Es fa a través de la mirada. L’orador actua depenent de les reaccions del públic. En tot moment l’orador ha de mirar el públic per tal de captar-los l’atenció. Si l’orador te sensacions negatives en vers el públic, ha d’intentar modificar el seu discurs, per tant, ha de tenir altres alternatives i recursos per usar en aquests casos (anècdotes, exemples, humor... ). L’orador també ha de tenir un cert coneixement del públic, l’edat, el sexe i altres característiques que li poden ser útils a l’hora de realitzar el seu discurs.

7. Correcte posició del cos. Ha de mostrar el cos sencer i evitar creuar braços i cames, els peus alineats i separats per tenir equilibri. També és recomanable mostrar les mans i fer petits moviments per donar expressió a allò que comuniques. Els cabells i la cara descoberts.

8. Control de la veu i les pauses. La veu és el nostre instrument per poder comunicar-nos o a l’hora el tret característic de cada persona.
La veu és:
- Un suport de la comunicació
- L’expressió del ser
- Una eina de treball (vehicle i referents)
- Un instrument fràgil

9. Ser naturals en el discurs. No recitar el discurs de memòria, sinó fer-ho a través de les idees que tens en el guió. Si tens clares les idees del guió, les paraules del discurs et sortiran soles. 


10. Ús de figures retòriques. Saber utilitzar-les en moments determinats, fer servir l'humor o explicar algunes vivències sobre allò de que estàs parlant és un recurs molt bo per a captar l'atenció del públic. 


Aquests doncs, son els 10 punts més importants que ha de tenir en compte qualsevol orador per tal de realitzar el seu discurs de la manera més correcte possible i per tal de fer passar al públic una estona agradable. 

Espero que us hagi estat d'ajuda, gràcies!