dijous, 31 d’octubre del 2013

RSS

logo RSS
Les RSS (Really Simple Sindication) és una eina tecnològica que s'utilitza per la distribució dels continguts de pàgines web o blogs. Les RSS permeten que una web o blog enviï als seus subscriptors un avís dels nous continguts publicats a aquestes webs, de manera que si a una persona li interessa un blog o qualsevol pàgina web, podrà subscriure's mitjançant el sistema RSS i rebrà els nous continguts directament en el seu ordinador sense haver d'anar a cercar les noves publicacions pàgina per pàgina.

Per tal de poder subscriure't en qualsevol lloc web, per exemple a un diari, i poder seguir les novetats, ho has de fer mitjançant els agregadors, que és un lector de RSS i un espai on pots colsultar totes les teves subscripcions, organitzades normalment en temes. El més conegut és el Google Reader, però també podem trobar el Bloglines o el Netvibes, entre molts altres.

A continuació teniu un vídeo on s'explica què són les RSS:




Espero que us hagi servit d'ajuda!

divendres, 11 d’octubre del 2013

La llengua oral formal

El llenguatge oral formal és un tipus de llenguatge que hem de treballar a l'aula per tal de realitzar millor les nostres intervencions en públic. El llenguatge oral formal té uns trets característics que explicaré a continuació:

CONTEXTUALS

- És un tipus de llenguatge que no és innat, és a dir, que s'ha d'aprendre i desenvolupar al llarg de la pròpia formació escolar.
- El canal utilitzat és la veu i és produïda en temps real, en moments concrets, de forma espontània.
- Es tracta d'un context compartit i unidireccional, vol dir que l'espai entre l'emissor i el receptor és el mateix i ens permet una interacció.

TEXTUALS

- És una llengua formal i segueix unes convencions socials i generalment monologada, és a dir, d'un sol interlocutors i diferents oients.
- És informativa, planificada i normalment el tema que s'exposa és especialitzat.
- Repetitiva de la idea principal (en el discurs s'ha de dir de què parlaràs, parlar-ne i finalment dir de què has parlat). Per aquest motiu diem que és repetitiva.
-Ús fonamental dels llenguatge no verbals: la mirada, la veu (volum i intensitat), gestualització, suports visuals...

LINGÜÍSTICS

- Ús d'elements suprasegmentals, tot allò que fa que el públic es mantingui atent.
Com ja sabem el públic d'una sala no sempre esta atent al 100% a allò que l'orador esta explicant, per tant, ha de trobar diferents camins per tal que els oients prestin la màxima atenció en ell, l'ús d'anècdotes i exemples és un bon element per a captar el públic, també la utilització de l'humor. Podem veure aquesta idea representada en el següent dibuix:


En un principi el nivell d'atenció és màxim i va disminuint a mida que passa el temps del discurs, però en el moment que el públic intueix que el discurs s'acaba torna a prestar atenció a l'orador. Durant aquest temps en que l'atenció és baixa és quan s'han d'usar els elements suprasegmentals.
- Ús de díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions...
- Ús de la varietat estàndards i la correcció normativa.


Espero que us hagi interessat i que pugueu aplicar els coneixements d'aquesta entrada per a fer les vostres intervencions orals!

dijous, 10 d’octubre del 2013

Vídeo lliçons VS vídeo motivador



Els vídeos motivadors són aquells que no expliquen grans coses, sinó que volen transmetre emocions i sentiments perquè el públic capti la idea que es vol expressar amb el vídeo. Un exemple molt clar de vídeo motivador són els anuncis de la televisió. 
En aquest tipus de vídeos s'utilitzen molt les imatges i les músiques, ja que a través d'aquestes és més fàcil arribar a commoure al públic. 
A continuació us posaré un vídeo d'un anunci del 2013 de Danone que intenta convèncer de la bona qualitat del producte i els seus avantatges.


enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=rvY5Xe_2zzA


Els vídeos lliçons són vídeos en els quals el seu objectiu és informar sobre un tema determinat, per exemple la història de Catalunya, tal i com veiem en el vídeo
La música que s'utilitza en aquest tipus de vídeo és música ambiental, per tant no és usada per cap finalitat emocional ni convencedora. 




dimecres, 9 d’octubre del 2013

Editor de vídeos de Youtube

Aquesta nova entrada es tracta d'una pràctica per editar i ajuntar diferents vídeos gravats. Seguidament trobareu un vídeo anomenat "El Floc", que és la unió de diverses gravacions que hem fet per formar, finalment el que tenim a continuació.

Per fer-ho, primer, hem gravat els vídeos que hem volgut i els hem pujat tots als youtube amb la opció "pujar un vídeo", seguidament hem anat a la nostre conta de youtube  i hem anat al "editor de vídeo". Un cop allà hem pogut editar-los i enganxar-los segons ens convenia. També hem tingut la opció de posar-hi música. El resultat ha estat aquest:


divendres, 4 d’octubre del 2013

Google drive

El Google Drive és una eina de Google semblant al Google Docs que serveix per a crear, desar, compartir i publicar documents on-line de manera privada o en grup. Aquests documents queden guardats dins del Drive a la teva conta de Google.

El Google Drive és molt útil per dur a terme treballs col·laboratius; podem crear documents de text, presentacions, fulls de càlcul... i compartir-los amb les persones que desitgem.
Una vegada has creat els teus documents, queden guardats a un espai anomenat "La meva unitat". Un altre espai diferent on queden guardats els documents de Drive és a "Compartits amb mi", on es guardaran aquells que altres persones han compartit amb tu.

Pots accedir als teus documents de Drive des de qualsevol ordinador, ja que els documents queden guardats a la xarxa dins de la teva conta de Google.


A continuació es deixo un vídeo on s’explica molt clarament què és i per què serveix el Drive:


La competència comunicativa

Aprendre a parlar bé en públic no és una tasca fàcil i menys encara si no s'ha practicat. Des de l'assignatura de COED hem començat a treballar diferents aspectes per a dur a terme una bona intervenció en públic i ho hem fet a partir de l'estudi del diferents components de les competències comunicatives (CC).

Hi ha quatre aspectes a tenir en compte, que equivalen a quatre tipus de coneixements i habilitats que hem de tenir presents:

Competència lingüística  / gramatical:
Fa referència al domini del codi lingüístic i per tenir una bona competència lingüística ens hem d'ocupar dels nivells fonològic (fonema i so), morfològic (forma de les paraules), sintàctic (cuidar la construcció de frases) i el lèxic i semàntic (paraules i el seu significat). 

Competència sociolingüística:  
Fa referència a les regles socioculturals d'ús. Per tenir una bona competència cal que tinguem en compte aspectes com la situació en la que es troben els participants (oients), el propòsit de la teva intervenció i les normes i convencions de la intervenció. 
En aquest apartar s'han de tenir en compte els costums i les regles socials, tenir en compte que hem d'usar diferents paraules i expressions segons la situació en la que ens trobem (amb amics, a l'escola, davant del director, amb el pare o la mare... ).
També es té en compte les regles pròpies de les varietats lingüístiques, els dialectes.

Competència discursiva:
Fa referència a la combinació de formes gramaticals i significats per aconseguir un text  coherent en el significat i segons el propòsit o objectiu, i cohesionat en la forma, és a dir, que estigui ordenat i les idees estiguin relacionades. Per tal que un text estigui ben cohesionat fa falta la utilització de marcadors i connectors.

Competència estratègica (estil):
Fa referència a les estratègies de comunicació verbal i no verbal. Aquí hi entren tots els aspectes com la mirada, la veu, el to, l'expressió corporal i facial, l'humor... 
També repetir, formular preguntes retòriques, jugar amb els canvis d'entonació, els gestos... I per descomptat, tenir un bon suport tecnològic i fer ús de les noves tecnologies.


Espero que aquesta entrada us serveixi a l'hora de posar en pràctica el vostre discurs!
Gràcies per l'atenció.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

LA NOVA TECNOLOGIA EN EDUCACIÓ INFANTIL

Aquesta activitat consisteix en realitzar un treball en grup sobre algun tema pensat a classe, el meu grup hem fet un treball sobre les noves tecnologies en educació infantil; com afecten als infants, quin ús tenen, quin ús en fem a les aules d'infantil... Es tractava de realitzar un word, una presentació powerpoint i un formulari que hem passat a diferents companys de classe.

L'objectiu d'aquesta activitat no era tan sols buscar informació sobre el tema i realitzar el treball, sinó que ens familiaritzéssim amb el google Drive i aprenguéssim a fer-lo servir, ja que fer a fer el treball en grup hem hagut d'utilitzar aquesta eina.


 A continuació us deixo el word, la presentació i el formulari amb les respostes respectives:

WORD



PRESENTAICÓ




FORMULARI