divendres, 22 de novembre del 2013

L'estructura del discurs

"Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat"

És molt important tenir una bona estructuració del discurs a l'hora de realitzar-lo, ja que aquest procés estructural et servirà per no perdre el fil del discurs i per expressar totes les idees que t'has proposat dir sense deixar-te'n cap. 

Com a tot text ha d'haver:
  • Introducció (5-10%): Es presenta el tema i els objectius. Es pot començar una exposició de moltes maneres diferents per tal de captar la màxima atenció del públic i crear un ambient d'interès i expectació cap al tema, un vídeo, una pregunta o una reflexió sobre el tema són formes recomanables per començar una exposició. A partir d'aquí, dependrà de l'orador que el públic es mantingui atent o no. És important un bon començament, perquè genera certa seguretat durant la resta del discurs.
Hi ha 8 fórmules introductòries: definició del tema, presentació dels objectius, presentació del guió (o índex), fer preguntes, lectura mental, documentació sobre el tema, afirmació provocadora, anècdota. 
  • Desenvolupament (80-90%): es transmeten les informacions en un cert ordre lògic. En aquest apartat és molt important tenir un bon guió, clar, concís i amb les idees principals. És bo que en el desenvolupament hi hagin poques idees, però ben desenvolupades, això s'aconsegueix fent una bona selecció de les idees a exposar. És recomanable utilitzar l'humor, anècdotes, exemples, vídeos, cançons, frases... per guanyar-se el públic i mantenir-lo novament atent. 
  • Conclusió (10%): en que es fa una síntesi final i es tanca el discurs. La funció de les conclusions és deixar una bona impressió al final. 
Hi ha 6 fórmules de tancament: repetir la introducció, resumir els punts principals, invitació a l'acció (si vols convèncer d'alguna cosa), anunci o esdeveniment futur, promesa i apel·lar els sentiments. 


Espero que us serveixi d'ajuda! 
Gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada